Види кавових напоїв
Види кави і кавових напоїв
Види і склад кавових напоїв:
Café con Leche — португальська або іспанська темний кави з додаванням цукру і молока.
Demi-crème — кава з вершками або молоком у рівних пропорціях.
Granita de Caffe — холодний еспресо, подається з льодом.
Айріш — каву з алкоголем і з збитими густими вершками. Подається у спеціальних айріш — келихах.
Глясе — прохолодний кави з кулькою морозива. Подається в айріш — келиху з трубочкою.
Доппіо — еспрессо подвійної порції.
Капучино — кава з збитим в гарячу піну молоком і пишною шовковистою молочно-кавової піною («капюшоном»). Свою назву він отримав завдяки ченцям ордену капуцинів, які, згідно з легендою, першими придумали додавати в каву збите молоко. Капучино — найпопулярніший напій у кав'ярнях. Звичайна порція — 150 мл Рекомендована температура при подачі 60-70 градусів. Часто кава капучіно посипають корицею або какао.
Кон панна (конпанна) — еспресо з пишною шапкою зі збитих вершків, посипаній меленою корицею. «Кон панна» в перекладі з італійського означає «з вершками». Подають еспрессо кон панна в чашці для капучино.
Коретто (corretto) — еспресо з додаванням спиртного. У північній Італії взимку готують коретто — кава з граппой. В Ірландії, щоб зігрітися п'ють каву з ірландським віскі.
Кава по-віденськи — еспресо зі збитими вершками, посипаний зверху спеціями (ваніллю, корицею, мускатним горіхом, апельсиновою цедрою за смаком) і тертим шоколадом. У Відні кави дізналися завдяки оттоманським послам ще в далекому 17 столітті. Посли завезли його в місто і місцеві жителі, розсмакувавши, почали готувати каву вдома.
Кава, кава по-турецьки — чорна кава з рясною піною. Готується в посудині конічної форми, так званої турці або джезві на піску, на відкритому вогні, або на електричній плитці. При приготуванні часто використовуються спеції, такі як кардамон, кориця та інше.
Латте — кавовий коктейль, що складається з однієї частини еспрессо і двох частин прогрітого молока з піною. «Латте» (наголос на перший склад) — в перекладі з італійської означає молоко. Подають каву-лате в айріш-келиху або у високому келиху з трубочкою. Для аромату при приготуванні гарячого і холодного латте додають різноманітні сиропи, за винятком цитрусових, з-за яких молоко може скиснути. Часто пінку на поверхні напою прикрашають малюнками. Це ціле мистецтво, зване латте — арт.
Латте маккиято (маккіато) — не змішаний капучіно, де молоко, молочна піна і кави лежать шарами. Маккиято в перекладі з італійського означає «плямистий». Подається у високому бокалі.
Лунго — кави, менш міцний ніж еспресо, за рахунок більшої кількості води в чашці (50-60 мл) при тій же кількості меленої кави (7 гр.), але більш міцний, ніж американо. «Лунго» перекладається з італійської як «довгий».
Маккиято (маккіато, макіато) — стандартний міцний еспрессо, на який зверху кладеться барною ложкою крапелька дуже ніжною молочної піни (приблизно 15 мл). Це справжній італійський варіант, перекладається як «плямистий» — у наших кав'ярнях подається рідше.
Медовий раф — кавовий коктейль, винайдений в Росії в кінці 90-х. Він полюбився багатьом у нас, а тепер вже став популярний у всьому світі! Його особливість полягає в тому, що капучинатором в щільну густу піну збивають не тільки вершки, а змішані еспресо, вершки і мед.
Мокко — кава з додаванням шоколаду або, іноді, кави по-східному.
Рістретто — еспресо, зварений в меншому обсязі води (7 гр. кава на 20-25 мл води). Самий концентрований і підбадьорливий. П'ється без цукру. Вважається істинним італійською кавою і перекладається як «міцний». Подають рістретто в чашці для еспресо зі склянкою холодної води. Перед першим ковтком кави робиться кілька ковтків води. Таким чином запобігає обезводнення організму і омиваються смакові рецептори.
Романо (romano) — еспресо з лимоном. У перекладі з італійського означає «римський». Еспресо романо рекомендується прикрасити часточкою лимона або смужкою лимонної цедри.
Торре (торо) — велика порція еспрессо накрита зверху шапкою з молочної піни, яка не змішується з кавою і піднімається над краєм чашки приблизно на 1,5 — 2 див. «Torre» в перекладі з італійського означає «башта». Молочна піна має більш суху і щільну структуру, на відміну від капучіно, і добре тримає форму. Подається в чашці для капучино.
Фільтр-кави, filter coffee, «Крапельниця», американський, кава по — американськи, регуляр — кава, приготована в крапельної кавоварки, яка працює за «гравітаційному» принципом: гаряча вода капає на воронку з фільтром, в якій лежить мелену каву. Переважно заварюють арабіку. П'ють фільтр-кави з великих кухлів об'ємом 200-220 мл. Крапельний кави популярний не тільки в Америці, але і в Скандинавських країнах.
Френч-прес кава — кава, заварена у «французькій пресі», пристрій складається з скляного жароміцного циліндра з поршнем — фільтром. Найчастіше у френч-пресі заварюють арабіку. Також напій бажаний скандинавами і американцями.
Еспресо (espresso) — міцний чорний кава, зварена за допомогою кавомашини. Існує два трактування перекладу з італійської «espresso» — 1) «швидкий», 2) «спресований», «зварений під тиском». Еспресо вважають «королем» серед кави. Основу його смаку складають приємний баланс кислинки і гіркуватості і відчуття свіжості і закінченості смаку. Стандартна порція кави еспрессо — 30-35 мл Ідеальний еспресо має однорідну, рівну, щільну золотисто-горіхову пінку (крему). Товщина крему повинна бути не менше 2 мм Подають еспресо протягом перших півтора хвилин після приготування, п'ють швидко, кількома ковтками, смакуючи пінку, іноді посипану цукровою пудрою. Також можна перед вживанням перемішати пінку з рештою кави, так як смак сконцентрований саме в ній.
Не варто також забувати, що на якість хорошої кави впливає і сировина — кавові зерна.
Коментарі
Дописати коментар